Десет знаци дека ви пречи глутенот!

Повеќе од 55 заболувања се врзуваат за глутенот, протеинот кој се наоѓа во пченицата, ржот и јачменот.Се проценува дека кај 99 % од личности кои имат нетолеранција на глутен или целијакија оваа состојба не се дијагностицира. Исто така, се проценува дека скоро 40% од светската популација се нетолерантни на глутен. Доколку имате некои од следните симптоми, тоа би можело да значи дека вие спаѓате во таа група.
Ова се знаците дека ви пречи глутенот:
– Проблеми при варење, како што се гасови, надуеност, дијареа.
– Замор по внесување на оброк кој содржи глутен
– Кератоза пиларис (позната и под називот „пилешка кожа“) на рацете
Дијагноза на автоимуно заболување, како што е Хашимотов тироидитис, реуматоиден артритис, лупус, псоријаза, скелодерма или мултиплекс склероза.
– Невролошки симптоми, како што се вртоглавица или чувство дека немате рамнотежа
-Мингренски главоболки
– Дијагноза на хроничен умор или фибромијагија
– Воспаленија, оток или болка во зглобовите (прсти, колена, колкови)
-Проблеми со расположението, како што се анксиозност, депресија и промена на расположението.
 Се проценува дека кај 99 % од личности кои имат нетолеранција на глутен или целијакија оваа состојба не се дијагностицира. Исто така, се проценува

Пронајдете не на следниве мрежи: