Дешифрирана е познатата мапа на Кристофер Колумбо?!

Loading...

Во 1491 година, германскиот картограф Хенрикус Мартелус, ја направи картата на светот, која му помогна на Кристофер Колумбо, да се ориентира за време на пловидбата по Атлантскиот Океан. Денес  таа карта крие тајни, за тоа што знаеле Европјаните во 15-тиот век за географија.
Мартелусовата карта ја покажува земјината површина од Атлантикот до Јапонија, а на нејзи се додадени описи од различни области и цивилизација на латински јазик.
Методите кои ги користат научниците од Универзитетот Јејл, подразбираат правење голем број снимки од мапата под светлосна френквенција, вклучувајќи ултравиолетоа и инфрацрвена светлост.
Сликите потоа компјутерски се комбинираат и обработуваат, така да откриваат информации кои не можат да се видат со голо око.
Како што изјави Грег Милер за „Wired“, тим ја скенирал мапата минатиот месец и очекува да се почне со дешифрирање на текстот во наредните месеци.

Мартелусовата карта на светот има извесни сличности со картата на светот на Мартин Валџемилер од 1507 година, првата мапа во која новиот свет е наречен „Америка“.
Раководителот на проектот, професорот Чет Ван Дузер, во 2012 година направи инфрацрвени и ултравиолетови снимки од картата на Мартелус, кои откриле доволен текст да покаже како картата послужила како главен извор за Валџемилеровата карта.
„Една од највозбудливите слика, која некогаш сум ја видел е ултравиолетовата снимка од Мартелусовата карта од раните 1960-ти години“, изјави Ван Дузер.
„Кога одблизу ќе ги погледнете источна Азија под природна светлина, ќе забележите некаков текст, но кога ќе погледнете под ултравиолетова светлина, ќе се изненадите од постоење на тескт насекаде низ мапата“ – додава тој. Денес  таа карта крие тајни, за тоа што знаеле Европјаните во 15-тиот век за географија.
Мартелусовата карта ја покажува земјината пов

loading...
Loading...