Девојчињата со 9 години влегуваат во пубертет – која е вистинската причина?

Loading...

Денес постојат девет годишни девојчиња кои изгледаат како да имаат 14 и како што растат и се развиваат изгледаат многу повозрасно. Која е причината за нивниот брз и нездрав развој?Причините за рано влегување во пубертет е храната која е богата со адитиви и хемикалии, дебелината, стрес, претпоставуваат експертите. Тоа го зголемува ризикот од бројни последици.
Девојчињата во денешно време почнуваат со развој на девет годишна возраст, четири месеци пред тоа беше во 1997, една студија од 1200 девојки на Американскиот Медицински центар во Охајо и данскиот оддел за репродукција  во Копенхаген.
Тоа е знак за тренд-предвремено влегување во пубертет, па спрема тоа денешните деца во пубертет влегуваат две години порано отколку нивните родители претходно. Научниците се плашат за физичките и психолошките последици.
Денес постојат девет годишни девојчиња кои изгледаат како да имаат 14, а спрема децата се однесуваме како изгледаат. Бидејќи со физичката зрелост не е придружена психичката зрелост, тоа доведува до проблем, изјавил еден од научниците, Др Андерс Џул.Причините за рано влегување во пубертет е храната која е богата со адитиви и хемикалии, дебелината, стрес, претпоставуваат експертите. Тоа го зголе

loading...
Loading...