ДЕВОЈКА ЈА СИЛУВАЛЕ СО МИКСЕР: Стравични детали за едно од најмонструозните злосторства на Балканот

Ужасно злосторство се случи во 2012 година во хрватското место Подстран е еден од најморбидните случаи на силување во целиот регион. Судењето за обвинетиот за ова злосторство и понатаму е во тек.Страшно злосторство кое се случи во 2012 година во Подстран, кога студентот Р.Ш. скоро ќе ја убиел 20 годишната девојка брутално силувајќи ја, и понатаму го потресува целиот регион. Студентот Р.Ш. е уапсен после злосторството, а и после повеќе од  години од злосторството, пресудата за овој свиреп чин и понатаму не е донесена.
Оваа седмица на судењето на студентот Р.Ш. (23) се соочиле загребските и сплитските вештаци. Тие не успеале да се спогодат во мислењата дали на девојчето и биле нанесени тешки повреди со рака или со механичко средство, односно миксер.
За потсетување, на девојчето му биле нанесени тешки повреди додека била на само со студентот, а во куќата подоцна стигнале уште момчиња и девојки. Откако е уапсен, кај Р.Ш. се измерени 1.44 промили алкохол во крвта и во одбрана тврдел дека односот со девојката бил доброволен.
Жртвата, на која со итна лекарска интервенција и е спасен животот не се сеќава што се случило. Моментално во тужбата е наведено дека Р.Ш. направил обид за убиство и обљуба без притисок. Кривичното дело обид за убиство му било ставено на терет откако тројца сплитски вештаци утврдиле дека повредите на девојчето му се нанесени со механичко средство.
Меѓутоа за време на постапката спроведено е уште едно вештачење од страна на загребските вештаци кои тврдат дека повредите се нанесени веројатно со рака.

 

Ист таков наод направиле и вештаците од Медицинскиот факултет во Ријека. Тоа вештачење спроведено е за одбрана и платено е во приватен аранжман и не се користи како доказ.
Ако со голема веројатност се утврди дека повредите се нанесени со рака, тогаш ќе биде тешко да се одржи тужбата за обид за убиство.
За нанесување на тешки телесни повреди со трајни последици предвидена е казна од една до 8 години затвор, за обид за убиство од пет до 15 години затвор, а за обљуба без согласност до 10 години затвор. Страшно злосторство кое се случи во 2012 година во Подстран, кога студентот Р.Ш. скоро ќе ја убиел 20 годишната девојка брутално силувајќи ја, и по

Пронајдете не на следниве мрежи: