Диетите не прават поглупави

Loading...

Познато е дека упорното држење на диети може да ни помогне да симнеме вишок килограми, но дали тие диети не прават поглупави? Ова не е шала туку докажано тврдење кое го изнесе еден професор на познатиот универзитетот во Харвард. Според него, постојаното броење на калории и претераното оптовареното со вишокот на килограми може да го оштети мозокот.Така, непрекинатото размислување на вишокот килограми може да не доведе до таков стадиум што во нашиот мозок ќе остане многу малку место за други мисли. Оглупувањето воопшто не е добра вест! Проблемот е во изгладнувањето кое негативно делува на способноста за логичко размислување, решавање проблеми, примање нови информации и одредување на целите.
Интересен а фактот кој укажува дека диетата кој не ве оптоварува премногу да размислувате на неа има повеќе шанси да делува на вас, а воедно и не ве прави поглупи. Истражувањата покажале дека оние кои се на полесни диети, ги издржуваат подолго отколку оние кои се изложуваат на тешки диети.

Било направено истражување во кое биле земени две групи. Во првата група се наоѓале луѓе кои слободно јаделе чоколада и не биле преокупирани со калориите и својот изглед, а во другата група биле луѓето кои постојано размислувале на бројот на калории во чоколадата и биле оптоварени со тоа дека не смеат да ги јадат. На испитаниците од втората група по извесно време им паѓала концентрацијата и почнувале лошо да ги извршуваат задачите.
Затоа, размислете дали би продолжиле со вашето “нејадење”.Така, непрекинатото размислување на вишокот килограми може да не доведе до таков стадиум што во нашиот мозок ќе остане многу малку место за други м

loading...
Loading...