Дилемата дали треба да се користи путер во исхраната изгледа е решена!

Ниедна друга намирница не предизвикува толку  контроверзии  како  путерот. Често  е неизбежна состојка во   колачите и тортите, но  важи  за  намирница која  не спаѓа во најздравите.Затоа се направени  многу истражувања, а едно  од нив  на универзитеот  Туфтс во  јуни оваа година  покажа дека  лажица путер дневно  го намалува  ризикот од  дијабетес. Веднаш на тоа се надоврзале  од Харвард со податок дека путерот го  зголемува ризикот од  срцеви заболувања за осум проценти.
А како  одговор на сето  тоа истражувачите од  првобитната студија  рекле дека путерот  сепак треба да се избегнува.
Дека на оваа каша ѝ нема крај, покажала скорешната  норвешка студија која  вели дека путерот  значајно го зголемува  нивото на  добриот холестерол. По   експериментите  повеќе од 38 мажи  покаале  сека  оваа намирница  е одлична  за симнување на масните наслаги околу  половината, но и  дека на испитаниците им се подобриле параметрите на крвниот притисок, триглицеридите  и шеќерот во крвта.
Нивниот заклучок  е дека на здравјето не влијае  внесот на масти и  јаглени хидрати, туку и  квалитетот  на храната која ја конзумираме.
До  сега многумина  ги обвинувале  заситените масти за кардиоваскуларните болести бидејќи  го  зголемуваат  лошиот холестерол, но оваа студија покажала дека тоа не е случај. И  не само што  не го  зголемуваат  лошиот холестерол туку и   го креваат  нивото  на  добар   холестерол во крвта.
Докторите  се оградиле  дека ова главно  се однесува на здравите луѓе, а дека наредните студии ќе покажат  кој  се би требало  да внимава на внесот на заситени масти. Тие додаваат и  дека е подобро  да се грижат за тоа како  тестата и  слатките влијаат на здравјето на луѓето отколку, да речеме, путерот.Затоа се направени  многу истражувања, а едно  од нив  на универзитеот  Туфтс во  јуни оваа година  покажа дека 

Пронајдете не на следниве мрежи: