Список на сите Дипломатско конзуларни претставништва каде што може да се потпишете за кандидатите и да гласате

Список на сите Дипломатско конзуларни претставништва каде што може да се потпишете за кандидатит и да гласате
Член 113–а
(1) Избирачите кои на денот на гласањето се на привремена работа или престој во странство гласаат во ДКП односно конзуларните канцеларии еден ден пред денот на одржувањето на изборите во Република Македонија.
(2) Гласањето во странство се спроведува во ДКП или конзуларните канцеларии на Република Македонија во странство:
Република Албанија – Тирана;
Република Австрија – Виена која ја покрива Словачката Република;
Австралија – Камбера и Мелбурн;
Кралство Белгија – Брисел која ги покрива Големо Војводство Луксембург
; Босна и Херцеговина – Сараево;
Република Бугарија – Софија која ја покрива и Република Молдавија;
Канада – Отава и Торонто;
Народна Република Кина – Пекинг која ги покрива Демократска Народна Република Кореја, Монголија и Социјалистичка Република Виетнам;
Република Хрватска – Загреб;
Кралство Данска – Копенхаген;
Арапска Република Египет – Каиро;
Република Естонија – Талин;
Француска Република – Париз и Стразбур која ја покрива Португалската Република;
Сојузна Република Германија – Берлин, Бон и Минхен;
Република Грција – Атина и Солун;
Република Унгарија – Будимпешта;
Индија – Њу Делхи;
Италија – Рим и Венеција која ја покрива Малта;
Држава Израел – Тел авив;
Света Столица Ватикан ;
Кралство Холандија – Хаг;
Република Полска – Варшава;
Романија – Букурешт;
Руска Федерација – Москва ја покрива и Република Белорусија;
Република Србија – Белград;
Република Словенија – Љубљана;
Кралство Шпанија – Мадрид;
Кралство Шведска – Стохом која ја покрива и Република Финска;
Швајцарска Конфедерација – Берн и Женева која го покрива Принципат Линхенштајн;
Република Турција – Анкара и Истамбул која ја покрива Саудиска Арабија, Киргиска Република,
Азербејџанска Република и Република Узбекистан;
Украина – Киев;
Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска – Лондон која ги покрива Ирска и Република Исланд;
53 САД – Вашингтон, Детроид, Чикаго и Њујорк;
Држава Катар – Доха;
Црна Гора – Подгорица;
Чешка Република – Прага;
Република Косово – Приштина:
Кралство Норвешка – Осло;
Јапонија – Токио;
Република Казахстан – Астана и
Обединети Арапски Емирати – Абу Даби.

Loading...