До здрави и бели заби со помош на природата

Loading...

Ако здравјето на забите ви е многу битно, но не можете често да го посетувате вашиот стоматолог, дознајте за овие неколку прехрамбени продукти кои ги одржуваат вашите заби здрави. 
Грозје
Многумина го избегнуваат бидејќи мислат дека им штети на забите со својата слаткост. Но истраѓувањата покажале дека честото јадење грозје предизвикува зголемено лачење плунка, која се бори против кариесот и бактериите во устата.
Јаболка
Самото џвакање на јаболкото е од голема помош. Јаболката содржат киселина која одлично се справува со дамките на забите. Дури ја има и во повеќето пасти за заби.

 
Ананас
Ова е единственото овошје кое содржи бромелин, кој одлично се справува со воспаленија во усната празнина.
Брокула
Има својства слични на ананасот благодарение на растителните влакна кои ги сорджи. Ефикасно ги чисти забите и ги ублажува воспаленијата во устата.
Сирење
Сирењето содржи големо количество калциум и фосфор, кои помагаат во зајакнување, чистење и белење на забите. Потврдите видови сирење поттикнуваат и зголемено лачење плунка.
  
Грозје
Многумина го избегнуваат бидејќи мислат дека им штети на забите со с

loading...
Loading...