ДОКАЖАНО: Еве КОЛКУ мрзеливоста може да му наштети на вашето здравје!

Недоволната физичка активност и повеќечасовното седење пред телевизор или компјутер, освен физички, во значителна мера предизвикува и психички здравствени проблеми како што се анксиозност, апатија и депресија.Научниците од австралискиот Универзитет Дикин во Моелбурн, преку низа истражувања потврдиле дека физичката неактивност во значителна мера го зголемува ризикот од појава на разни физички и ментални болести, меѓу кои најзастапена е анксиозноста, беше објавено во медицинското списание „BMC Public Health“.
Во девет истражувања учествувале 13.470 испитаници. Повеќечасовното седење пред телевизор, компјутер и слична физичка пасивност, предизвикуваат пореметување на нагонот за сон, прават бариери на социјалните активности на човекот, а потоа се создава погодна ситуација за појава на низа психички проблеми, како што се анксиозност, раздразливост, депресија…
И други истражувања покажале дека физичката пасивност предизвикува зголемување на ризикот од појава на хронични болести како што се дијабетесот, зголемена телесна тежина и различни кардиоваскуларни заболувања. Американските научници советуваат дека во период од три часа, потребно е да се одвојат пет минути за шетање за да се подобри циркулацијата и нормалното функционирање на организмот.
Светската здравствена организација, препорачува дневна прошетка од 10.000 чекори. Редовните физички активности го намалуваат ризикот од појава на рак на дојка за 39%, го намалуваат ризикот од појава на рак на дебелото црево за 26%, како и ризикот од дијабетес за 34%.Научниците од австралискиот Универзитет Дикин во Моелбурн, преку низа истражувања потврдиле дека физичката неактивност во значителна мера го зголем

Пронајдете не на следниве мрежи: