Доколку ги правите овие работи, збогувајте се од блескавата насмевка

Loading...

Секако дека здравиот живот е за пофалба, но можеби ќе се изнанадите кога ќе дознаете дека некои здрави навики можат да остават долгорочни последици на здравјето на забите.Четкање веднаш по оброкот
Иако се препорачува да ги миете забите два пати дневно, посебно после јадење подобро е да почекате барем еден саат. Тоа е особено важно кога јадете кисела храна како на пример доматен сос или црно вино која може да ја оштети обвивката на забите.
Со оглед на тоа дека киселината ја нагризува обвивката на забите, четкањето додека киселината е се уште во устата, може да ја втерате уште подлабоко во забите.
Овошно фрапе
Ако редовно пиете фрапе ги изложувате забите на шеќер кој се разградува во овошјето. Тоа не значи дека треба да се откажете од здравите навики,но шеќерот на забите формира лепливи наслаги кои тешко се отстрануваат, па после тоа особено внимание посветете на чистењето. Исто так, добра навика е после фрапето да се напиете чаша вода или фрапето да го пиете со сламка и така да ја намалите изложеноста на забите на шеќери.

 
Вино
Чашата вино на ден е поврзана со здравствени погодности за срцето и побавно стареење. За жал, чашата вино не влијае добро и на забите. Општо е познато дека црвеното вино може да остави дамки на забите, но малку луѓе знаат дека ниту белото вино не е помалку штетно. И црното и белото вино содржат киселини кои ја нагризуваат обвивката на забите. Поради тоа забите полесно се оштетуваат. Ако веќе пиете вино, по него напијте се чаша вода.Четкање веднаш по оброкот
Иако се препорачува да ги миете забите два пати дневно, посебно после јадење подобро е да почека

loading...
Loading...