Благотворниот кујнски прашок служи и како замена за квасец или прашок за пециво кај подготовката на леб или колачи , а тој служи и за печење на потенки палачинки.Доколку останете без прашок за пециво, ќе ви послужи и сода бикарбона, советува нутриционистка.
„Кога подготвувате леб лажичка сода бикарбона заменете ка со две лажици прашок за пециво. Слично, сода бикарбона менувапрашок за пециво и во подготовка на колачи. Исто така, може да го замени и квасецот така што ќе се помеша со лимонска киселина во еднаков размер, што во комбинаци со брашно дава брзо кревање на тестото“.
Исто така, доколку додадете сода бикарбона во смесата, полесно ќе испечете тенки палачинки кои ќе бидат лесни и меки. Истото правило важи и за омлетот- на три јајца додадете ½ лажичка сода бикарбона.Доколку останете без прашок за пециво, ќе ви послужи и сода бикарбона, советува нутриционистка.
„Кога подготвувате леб лажичка