Доколку пиете парацетамол и ибупрофен го намалувате ризикот од карцином,но ризикувате ТРАЕН ГУБИТОК на…

Loading...

Таблетата парацетамол или ибупрофен се лекови кои често – не размислувајќи ги пиеме против главоболки,блага треска и други разни тегоби..Сепак време е да обратите внимание на дозата и зачестеноста! Еве зошто…Жените кои двапати неделно земаат парацетамол или ибупрофен ризикуваат трајно да го изгубат слухот- Вели истражување во болницата Brigham and Women's” во САД.
Лекарите веруваат дека овој феномен веројатно предизвикува намален протокот на крв во внатрешното уво и предозвикува штета од изложеност на бучава.
Есна од дваесет жени може да ги обвини овие две таблети за губење на слухот – вели Daily Mail.
Една од дванаесет жени во САД зема еден од овие лекови што за шест години го зголемува ризикот за загуба на слухот за девет посто.
Во истажувањето учествувале 55.850 жени на возраст од 44 до 49 годишна возраст.Според овие истражување овие лекови го спречуваат дотокот на крв до внатрешното уво.
Сепак, редовни дози на ибупрофен – според една анкета – може да го намали ризикот од рак на белите дробови кај пушачите.
Истражувањето од Државниот универзитет во Охајо покажа дека ниски дози на ибопруфен, може да го успорат процесот кој води кон тумор на белите дробови.Жените кои двапати неделно земаат парацетамол или ибупрофен ризикуваат трајно да го изгубат слухот- Вели истражување во болницата Brigham and

loading...