Доколку сакате да ослабнете јадете само…

Loading...

Не, не ниту погрешно сте прочитале, а ниту пак ние имаме погрешен наслов. Иако  досега сите беа убедени дека компирот не е здрав, ниту пак добар за линијата, новите истражувања покажуваат дека овој зелечнук има моќ за спречување на насобирање на непосакуваните килограми.Ретко се случува научниците да се изненадат од своите резултати, но ете тоа всушност се случило со истражувачите на Мекгил во Универзитетот во Канада. Обидувајќи се да докажат во која мера компирот е нездрав и помага при топење на килограмите, тие останале во шок…
На крајот излегло дека од компирот се слабее.
Тие спровеле експеримент на глувци, кои ги поделиле во групи и им поставиле режим на храна која дебелее.
Животните на тој режим на исхрана се здебелиле во просек 16 грама. Меѓутоа, оние на кои во диетата им ставиле компир, се здебелиле само седум грама.

„Бевме запрепастени од резултатите! Најпрвин мислевме дека некаде сме погрешиле а потоа се  повторивме од почеток. Сакавме да бидеме сигурни , па затоа вториот пат им дававме на глувците компири засадени во различни години- раскажува професор Луис Агелон, главен автор на студии.
Познато е дека компирот е богат со јаглени хидрати, а со самото тоа неговата конзумација во организамот внесува и многу калории. Но, овој зелечнук, содржи и полифеноли, доста благотворна супстанација која се наоѓа во чоколадото и виното, а за која е докажано дека помага во слабеењето.
Тајната на виткоста на Французите, најверојатно се крие во тоа што во нивната кујна компирот е честа намирница во оброците, иако тие го конзумираат исклучиво во помали порции. Секако со чаша вино.
Па, пробајте и вие!Ретко се случува научниците да се изненадат од своите резултати, но ете тоа всушност се случило со истражувачите на Мекгил во Универзитетот во Кана

loading...
Loading...