Доколку сакате да се омажите, направете го ОВА на 29 февруари!

Loading...

Денес е 29 февруари, што се случува еднаш во четири години. Според древни верувања, овој ден има посебна моќ. Престапниот ден се поврзува со љубовта, па затоа не би требало да ве изненади ако вашата девојка денес клекне пред вас (не за тоа што помисливте, срам да ви е!)Според старите ирски верувања, света Бриџит се договорила со свети Патрик, жените да имаат право да ги запросуваат мажите еднаш во секои четири години. На престапен ден. Иако запросувањето е машка работа, жените денес имаат право да се спуштат на едно колено.
Меѓутоа, бидејќи не е познато дали света Бриџит воопшто постоела, има уште една теорија за тоа како дошло до оваа традиција. Шкотската кралица Маргарет во 1288 година, вовела закон, во кој се дозволува жените да ги запросат мажите секоја престапна година. Таа дури и вовела казна, за мажите во случај да ја одбијат понудата за брак.

Иако, станува збор за вековита и долга традиција, денес овој ден треба да обележи нешто сосема друго. Дене, во 2016 година, престапниот ден би можел на сите да ни послужи како одличен пример, дека е крајно време да за се, па и за бракот да разговараме отворено и секој ден од секој месец да бидеме свесни дека жената, како и мажот има право да праша и да го побара она што го сака.Според старите ирски верувања, света Бриџит се договорила со свети Патрик, жените да имаат право да ги запросуваат мажите еднаш во секои четири год

loading...
Loading...