Доколку ве мачи главоболка, спасот е во оваа овошка!

Егзотичната лимета е одличен „овошен додаток“  во текот на зимските денови кога витамините  ни  се и повеќе од потребни. Освен за јадење, овој посебен вид на цитрусно овошје може да се искристи  и како  „еликсир“ против  пулсирачка главоболка. Доволно  е да  пресечете  лимета на половин и  прво  со  едната, а по потреба и  со  другата  половина да го истриете челото. Болката  би требало  прво  да се намали, а на крај  и  потполо  да исчезне, тврдат  добро упатените.
При  купување бирајте ги плодовите со  светлозелена боја,  сјајна кора и  без точки или други  оштетувања. Зрелата лимета е цврста , но  не и  тврда на допир. Додека се држи  во рака  би  требало  д остави  впечаток  како  да е потешка во однос на својта големина.
 На собна температура лиметата можете да ја чувате  до 10  дена, а во ладилник и  до 4  седмициОсвен за јадење, овој посебен вид на цитрусно овошје може да се искристи  и како  „еликсир“ против  пулсирачка главоболк

Пронајдете не на следниве мрежи: