Таан алвата е најраспространетото слатко задоволство на нашите простори. Халва во превод значи слатко.Алвата се јаде насекаде низ светот, нонајраспространета е на Блискиот исток, Грција и балканските земји.
Подготовка:
Во сад налејте вода и додадете шеќер. Гответе го сирупот околу 25 минути, а потоа оставете малку да се олади.
Во вангла, направете цврст шлаг од белки, а во друга, изматете паста од таан, па додадете го шлагот од белките. Во оваа смеса полека додавајте го сирупот, па сецканите фстаци и убаво соединетете ја смесата. Потоа ставете ја во пластична кутија со капак и оставете во фрижидер поптолно да се олади и стегне.
Состојки:
– 500 г таан паста
– 2 белки од јајца
– 300 г несолени фстаци
Сируп:
– 400 г шеќер
– 200 мл вода
– екстракт од ванилаАлвата се јаде насекаде низ светот, нонајраспространета е на Блискиот исток, Грција и балканските земји.
Подготовка: