Дознајте ги 10-те животни навики на милионерите од цел свет

Loading...

Богатите луѓе го стекнале своето богатство најмногу поради нивните навики и модели на однесување, кои им помагаат да го задржат своето богатство. Еве неколку добри навики, кои им се заеднички на сите богати луѓе.1. Поставуваат цели
Луѓето не стануваат богати послучајност, тие првенствено поставуваат цели, кои ги водат кон тоа да бидат богати. На крај тие само ги остваруваат своите цели.
2. Се фокусираат на “ЕДНА ПО ЕДНА РАБОТА”
Богатите луѓе си поставуваат навидум недостижни цели пред нив, но додека постојано ја имаат таа цел во умот, целосно им се посветуваат на работите што моментално ги работат и се фокусираат на нив. Сите овие, навидум обични работи, всушност ги водат кон постигнување на примарната цел.
3. Го почитуваат времето
Со оглед на тоа што брзо размислуваат и многу работат, овие луѓе немаат време за губење. Тие многу го ценат времето, а кога го трошат за тривијални работи, имаат грижа на совест. Затоа ретко ќе најдете богат човек бесцелно да талка на интернет, или постојано менува ТВ канали без некоја посебна цел.
4. Трошат помалку отколку што заработуваат
Проблемот кај луѓето кои никако не можат да заштедат, е тоа што нивните трошоци редовно ги следат нивните приходи, па ако приходите се зголемат, се зголемуваат и нивните трошоци. Луѓето што станале и остануваат богати, никогаш не ги трошат своите приходи до крај. Повелете и обидете се и вие да заштедите по 10% од заработката секој месец, но не штедете откако ќе потрошите пари за сето она што сте го посакувале, туку прво одвојте пари за штедење, а потоа потрошете го остатокот.
5. Работат напорно
Без оглед на тоа дали го стекнале богатството или го наследиле, богатите луѓе вредно и понапорно работат за негово зголемување и зачувување. Оние со кои тоа не е случај, ретко остануваат богати.

6. Постојано учат и растат
Меѓу богатите важи правилото – колку повеќе знаеш, толку повеќе заработуваш, а моќта на учењето е еднаква на моќта на заработување.
7. Се движат во богати кругови
Богатите луѓе немаат сиромашни пријатели, а оние кои се дружат со богати, или со оние кои потенцијално ќе станат богати, и самите ќе имаат еден ден голем имот.
8. Упорни се
Богатите луѓе едноставно не се откажуваат. Тие можеби не доаѓаат до својот имот на начин на кој првично замислиле, но по сите падови успеваат да се подигнат и на крај да го пронајдат вистинскиот пат до своето богатство.
9. Го пресметуваат ризикот
На богатите луѓе воопшто не им е непознат ризикот, а кога ќе се одлучат да дојдат до нешто, ќе направат се за да го направат тоа, па дури и да подразбира тоа огромни ризици. Тие знаат колку ќе ги чини одредена одлука и затоа подготвени да не ги вложуваат сите надежи во една работа.
10. Великодушни се
Колку и да звучи ова контрадикторно, ако прочитате за животите на некои од најбогатите луѓе на денешницата, ќе сфатите дека тие се всушност големи филантропи. Списокот на овие луѓе е долг, а некои од нив се Рокфелер, Ендрју Карнеги, Бил Гејтс, Роберт Киосаки… и.т.н.
Извор: napauza.mk1. Поставуваат цели
Луѓето не стануваат богати послучајност, тие првенствено поставуваат цели

loading...
Loading...