Дознајте кои се најчестите митови за храната

Loading...

Исхраната е еден од најважните сегменти од нашиот живот. Постојано сме изложени на информации за нејзиниот состав, придобивки или нехранливи материи и за многу од нив не сме сигурни дали се само митови и заблуди или една голема вистина. Но, некои од нив се бесмислени, па затоа да започнеме да ги откриваме.Ова се најчестите митови за храната:
Готвењето ги уништува витамините
Не се сите витамини еднакво осетливи на температура. Некои витамини, како што е витаминот Ц термички се осетливи, а додека пак на пример портокалот и пиперката, препорачано е да се јадат сирови. Меѓутоа, токму поради различната осетливост на температура, што дури и со готвењето се зголемува апсорбирањето на некои супстанци, на пр. готвениот домат е сјаен извор на ликопен. Секако треба да се внимава храната да не се превари и да се употребуваат здрави готварски техники. 
Одредени прехрамбени производи ги топат мастите
Теоријата „јади и слабеј“ е заснована на претпоставката дека телото, додека обработува еден вид на храна (јаболко, целер, грејпфрут) троши многу повеќе отколку што таа храна содржи калории! Иако некои веруваат во таканаречената диета на негативни калории, сè е тоа бесполезно: со џвакањето на храната трошиме десетина калории, а работата во теретана е недостижна со својот познат ефект.
Целиот текст ќе го најдете на najadise.mkОва се најчестите митови за храната:
Готвењето ги уништува витамините
Не се сите вита

loading...
Loading...