Дознајте зошто се будиме неколку минути пред алармот?

Loading...

Колку пати ви се случило да се разбудите некоја минута или две пред да ви заѕвони алармот? Еве зошто се случува тоа!Како што разните апликации и саатите треба да ве разбудат постепено, вашето тело  се обидува да го постигне истото. Организамот во последната фаза на сон произведува повеќе хормони поврзани со стресот, припремајќи го телото за будење – кажува професорот по психологија Др. Јан Борн.
Во текот на студиите, Борн и неговиот тим откриле дека хормонот адренокортикотропин се произведува во големи количини  кога очекуваме дека ќе се разбудиме за кратко време.
Во овој експеримент, волонтерите заминале на спиење на полноќ, а им било кажано дека алармот ќе ги разбуди во шест часот наутро првото утро, а наредните два дена во 9 часот.
Кога очекувале дека саатот ќе заѕвони во 6, постоело додатно зголемување на произведување на хормонот непосредно пред будењето.
Кај волонтерите кои очекувале будење во 9 часот не се покажало пораст на овој хормон- објансува Др. Борн.
Др. Борн објаснува дека пред звукот на алармот најчесто им се случува на оние кои не се навикнати да стануваат многу рано. Сепак не е познато зошто кај нив во последна фаза на сонот се зглемува хормонот поврзан со стресот.
Секој човек има различен внатрешен часовник. Варијациите во гените одлучуваат кој од нас ќе биде природно „навиен“ да стане рано, кој не. – кажува Др. Лучијано Ди Tачио.Како што разните апликации и саатите треба да ве разбудат постепено, вашето тело  се обидува да го постигне истото. Организамот во последната

loading...
Loading...