Драги кафеџии: Дали знаете што се наоѓа во „3 во 1“ кафињата?

Прекумерното уживање во кафето може да предизвика симптоми на физичка и психичка зависност и да има непожелно влијание врз здравјето на човекот.На пример, обичното турско кафе има низа предности. Тоа е богато со минерали, содржи Б3 витамин, го чува здравјето на мозочните клетки, има силни антиоксидативни својства, заштитува од артеросклероза и неколку видови карцином.
Истото не би можело да се каже за инстант кафето. Кафето од кесички е едноставно за подготовка, но содржината на зрното кафе е минимална, односно се употребува зрно со полош квалитет, бидејќи повеќето позитивни својства се губат во текот на термичката обработка.
При изборот на инстант кафињата, потребно е да знаете дека главната состојка е шеќерот, кој во комбинација со гликозен сируп, арома и останати додатоци, дава привлечен вкус.

Нес-кафето има најмалку кафе, односно само 9 отсто. Некои од состојките се природни регулатори на киселоста, лимонска киселина, а содржи и фосфат. Не се препорачува честа консумација.
Јакобс има најмногу кафе – 17 отсто и најмалку шеќер, односно 38 отсто. Содржи и гликозен сируп, аспартам и ацесулфам, кој веќе со години се смета за сомнителна состојка со канцерогени својства.
Анамарија и Глорија не се препорачува за луѓе кои се алергични на лактоза и млеко. Имено, Анамарија содржи фосфати на калиум и калциум. Во неа има 12 отсто кафе, но затоа пак има 40 отсто шеќер.
Во Глорија има дури 44 отсто шеќер и 10 отсто кафе. Од останатите состојки, во него има полифосфати, хидрогенизирана растителна маст и вештачка арома.На пример, обичното турско кафе има низа предности. Тоа е богато со минерали, содржи Б3 витамин, го чува здравјето на мозочните клетки, има силни а

Пронајдете не на следниве мрежи: