ДУИ тврдеше дека екстерното е добар пример, а сега ќе гласаат да го укинат

Loading...

Првата реформа која новата влада на Зоран Заев и СДСМ ја најави е укинување на екстерното тестирање во основното и средно образование. Ќе се укине единствената контрола врз образованието во Македонија и квалитетот на знаењето на младите.За кадрите од новиот коалиционен партнер на СДСМ, за кого тие до пред само неколку месеци велеа дека се криминалци, екстерното тестирање претставуваше добар пример за целиот регион, сметаше пред една година тогашниот министер за образование Пиштар Љутфиу.
-Ако ја споредите минатата година ќе видите дека многу слабости се надминати, екстерното тестирање е добар пример за регионот. Имало технички проблеми кои што се надминати, сега се е на ниво, изјави тогаш Љутфиу.
Новата министерка за образовение Рената Дескоска, најави дека денеска на дневен ред ќе биде укинувањето на екстерното, за кое ќе гласаат и пратениците од ДУИ, партија за која тоа беше одличен проект пред една година.
 
За кадрите од новиот коалиционен партнер на СДСМ, за кого тие до пред само неколку месеци велеа дека се криминалци, екстерното тестирање претставув

loading...