Два совети од баба кои сте ги заборавиле а добро би ви дошле во зимските денови

 
Слушајте ги постарите од себе,бидејќи нивните искуства се злато вредни особено кога сте болни.
  
Некако секогаш побрзо оздравуваме кога нашите баби ни готват супи и посебни чаеви. На тоа и најчесто се сеќаваме дури кога ќе се разболиме, но постојат работи кои сме ги заборавиле а можат да ни решат безброј проблеми и да ни ги скратат болките.
Повеќето од вас најверојатно сте ги заборавиле овие два начини кои водат до здравје.
Гаргара со солена вода
Додека сте настинати најчесто грлото најчесто ви е суво и затоа е потребно постојано да го навлажнувате. На тој начин се смирува иритацијата на слузокожата и се намалува болката.

Најдобар ефект можете да постигнете така што ќе правите гаргара со солена вода. Растворете лажица сол во 300 мл млака вода,исперете го грлото со гаргара и веднаш ќе почувствувате олеснување. Солта ќе допринесе и апсорбција на течноста во ткивото
Подигнати перници
Спиењето на ниска перница во текот на настинката не е ни малку пријатна,а може да предизвика и задржување на секретот во бронхиите ,што значително го отежнува дишењето.

Кога лежите на повисока перница ќе си го олесните дишењето ,се намалува притисокот на синусите и на тој начин се овозможува на секретот полесно да се спушти.
Превенцијата е мајка на здравјето!
  
Некако секогаш побрзо оздравуваме кога нашите баби ни готват супи и посебни чаеви. На тоа и најчесто се сеќаваме дури кога ќе се раз

Пронајдете не на следниве мрежи: