Двојазичноста ќе биде вовед во редифинирање на Македонија

Loading...

Ние граѓаните „За заедничка Македонија“, Македонците, Албанците, Турците, Ромите, Србите, Власите, Бошњаците и сите други кои живеат во нашата татковина, бараме сите политички партии заедно со граѓаните да изготват Платформа за заедничка Македонија, вели актерката Снежана Конеска Руси.„Почитувани граѓани, сожители, пријатели, граѓани од Скопје, граѓани од цела Македонија, здружението „За заедничка Македонија“ како што и сами знаете поднесе неколку барања до владата на Република Македонија и претседателот Ѓорге Иванов. Едното од барањата за претседателот Иванов беше да го почитува Уставот, да не доделува мандат по истекување на рокот, кој веќе е навистина истечен, но затоа што давањето на мандатот на Платформа од друга држава ќе го направи соучесник во разнебитувањето на Република Македонија, ова барање е веќе усвоено, првиот дел од битката е добиена, понатаму следуваат и ве потсетуваме на следните наши барања:
-Ние граѓаните „За заедничка Македонија“, Македонците, Албанците, Турците, Ромите, Србите, Власите, Бошњаците и сите други кои живеат во нашата татковина, бараме сите политички партии заедно со граѓаните да изготват Платформа за заедничка Македонија, тука во главниот град на Република Македонија и да ги отфрлат Платформите пишувани во туѓи држави.
-Бараме од политичките партии, во преговорите да не помислуваат да усвојат владина програма која не би била изгласана од граѓаните на изборите.
-Бараме исто така од партиите, а посебно од ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, да не допуштат да се гласа во Собранието законот за двојазична Македонија, затоа што тоа ќе биде вовед во редифинирање на Република Македонија“, изјави актерката Снежана Конеска Руси.
Актерката на крај кажа дека продолжува со активната борба, за нашиот Македонски јазик.„Почитувани граѓани, сожители, пријатели, граѓани од Скопје, граѓани од цела Македонија, здружението „За заедничка Македонија“ ка

loading...