Една од најголемите џамии на Балканот, отворена во Црна Гора

Најголемиот исламски центар во Црна Гора и еден од најголемите на Балканот изграден е на површина од 3,950 метри квадратни, а во склоп беше пуштена и џамијата „Селимија“ која и официално беше отворен вчера за џума намаза во Стариот дел на Бар во присуство на високи преставници на Црна Гора и и голем број на верници од целиот балкан и голем број од Турција.Моменталаната вредност на оваа прекрасна џамија  изнесува околу четири милиони евра,и е изградена на земјиште на Исламската заедница.Камен темелникот беше поставен на 28 јули 2002. Година кога поча изградбата на исламскиот центар.

Изградбата која траеше дванаесет добини беше реализирана во неколку фази а се финансираше од страна на верниците од овој регион,додека половина од средствата ги донираше турската агенција  ТИКА. Џамијата е со капацитет до две илјади верници.  Џамијата го носи името „Селимија“ во склоп на првата изградена џамија во стариот дел на градот Бар од која и ден денес постојат само зачувани темели.Моменталаната вредност на оваа прекрасна џамија  изнесува околу четири милиони евра,и е изградена на земјиште на Исламската заедница.Камен тем

Пронајдете не на следниве мрежи: