Една шолја кафе дневно, предизвикува…

Loading...

Истражувањето покажало дека поголемиот број на луѓе кои редовно консумираат 100 милиграми кафе дневно, чувствуваат апстинентска криза кога нагло ќе престанат да го консумираат.Поточно се работи за 3 лименки сок или една до две шолји кафе дневно.
– Дури и ако станете зависни од кофеинот, консумирањето на неколку стотини милиграми дневно не е причина за загриженост, бидејќи за повеќето возрасни луѓе, умерено конзумирање го  сметаат помеѓу 300 и 400 милиграми дневно, пишува во книгата „Caffeinated“ авторот Мареј Карпентер.
Таму се наведува дека најчести проблеми поврзани со кофеинот се несоница и зголемена тензија, но укажува и на тоа дека ефектот на кофеинот врз спиењето е многу индивидуален.

Карпентер исто така, тврди дека кофеинот силно влијае на зголемување на менталната јасност и фокус, но предупредува дека овие позитивни ефекти обично се пјавуваат по долг период на користење на кофеин. Пишувајќи  за составот на кофеин, Карпентер вели дека е ист, без оглед на тоа дали неговото потекло е од некое растение или создадено во лабораторија. – Синтетичкиот е поевтин и почесто се користи , но ако двата се чисти, ќе го имаат истиот ефект. Нема ништо лошо во природниот кофеин, но од него нема да имате повеќе здравствени придобивки – вели Карпентер .Поточно се работи за 3 лименки сок или една до две шолји кафе дневно.
– Дури и ако станете зависни од кофеинот, консумирањето на неколку ст

loading...
Loading...