Египетски милијардер се понуди да купи остров на кој ќе ги смести мигрантите!

Loading...

Нагиб Савирис е египетски милијардер кој се понуди да им помогне на мигрантите, не така што ќе им даде пакет храна или шише вода и да ги прати низ Европа, туку така што се понуди да им купи остров!Богаташот, кој доби пари занимавајќи се со телекомуникации, рече:
„Грција или Италија нека ми продадат остров. Ќе ја прогласам неговата независност и ќе им обезбедам работа на бегалците“ – предложил Савирис.
Показател за тоа колку бегалската криза ескалирала, покажува и маршот на очајните бегалци кои пешки се упатија кон Виена.
Повеќе од 2300 луѓе починале при обидот да избегаат од војната.
Запрашан дали е сериозен во врска со планот, Савирис дал потврден одговор.
Милијардерот рекол дека островот би можел да чини од десет до сто милиони долари, но дека е најважно да им се обезбеди сместување на тие луѓе.
„Најбитно е да им се направат престојувалишта. После кој сака може да се врати дома. Важно е што би биле третирани како човечки суштества. Сега ги третираат како стока“ – заклучил египетскиот милијардер.Богаташот, кој доби пари занимавајќи се со телекомуникации, рече:
„Грција или Италија нека ми продадат остров. Ќе ја прогласам негова

loading...
Loading...