ЕРДОГАН КРВАВО ИМ СЕ ОДМАЗДУВА: Пучистите ги силуваат, мачат и оставаат да умрат или да се убијат

Организацијата Амнести интернешанал (АИ) соопшти дека поседува докази дека затворениците во Турција се изложени на физичко насилство и тортура кое вклучува силување во официјалните и во неофицијалните затвори во земјите.Оваа организација ја повика Турицја да одобри пристап на независните набљудувачи во сите установи во кои има затвореници кои се обидоа да извршат воен удар. Како што тврдат од АИ затвори има во полициските станици, спортските центри и судските установи. Повеќе од 10 илјади луѓе се во затвор.
– АИ има извшетаи кои говорат дека турската полиција во Анкара и во Истанбул ги држи затворениците во стресни позиции и до 48 часа без вода, храна и лекови. Вербално ги навредува, им се заканува. Во најлошите случаи ги тепа, мачи и силува – велат од оваа организација.
Според АИ на затворениците не им е овозможено право на адвокат ниту посета на членовите на семејството, не се правилно информирани за обвиненијата и немаат фер судење. Со прогласување на вонредна состојба тие можат да бидат во затвори и 30 дена без обвинение.

 Meanwhile in #Turkey… Soldiers are humiliated, and have to walk half naked in line. v. @carlste30 #Erdogan pic.twitter.com/8jJsK8U2QA
— Onlinemagazin (@OnlineMagazin) July 18, 2016
Оваа организација ја повика Турицја да одобри пристап на независните набљудувачи во сите установи во кои има затвореници кои се обидоа да извршат в

Пронајдете не на следниве мрежи: