Еве кои се 11 најлековити зачини

Постојат многу докази дека зачини не се само вкусни, туку се и лековити. Според експертите, треба да се користат колку што е можно повеќе.Се полни со антиоксиданси, антибактериски и противвирусни состојки и тоа концентрирани во мали количини.
 
Еве ги зачините кои треба да биде постојано да се користат:
Анасон
Анасонот е честа состојка во индиската готвење, и е познат по тоа што го стимулира варењето на храната. Исто така, е богат извор на антиоксиданси, а го намалува и воспалението, и е добра за превенција од рак.
Лук
Веќе  5000 години луѓето зависат од лук во борба против разни болести и тоа со добра причина. Тој е како „пеницилин за сиромашните” поради тоа што содржи антимикробни состојки.
Како што се празот, кромидот и другите растенија од Алиум семејство, лукот се покажа како ефикасен во борбата против карцином на дебелото црево.
Некои студии покажуваат дека помага и во спречување на кардиоваскуларни болести.
Прочитајте го целиот текст на najadise.mkСе полни со антиоксиданси, антибактериски и противвирусни состојки и тоа концентрирани во мали количини.

Пронајдете не на следниве мрежи: