Еве што прават со органите 3 чаши кафе на ден: Резултатот е вчудоневидувачки!

Loading...

Со години наназад, научниците продолжуваат да се расправаат дали кофеинот е корисен или штетен за човековото здравје. Неодамнешните студии ќе ги зрадуваат сите оние кои се луди по овој ароматизиран пијалак – кафето не само што не е штетно, туку напротив, може да донесе неочекувани бенефиции за организмот.Корисните својства на кафето се прилично необични. Таков пример е ефектот на кафето врз црниот дроб. Црниот дроб и кафето секогаш биле антагонисти. Кој не слушнал дека кафето е многу тежок производ за црниот дроб?
Според заклучоците направени од научници по набљудувања на луѓе кои страдаат од болести на црниот дроб, кафето може да се нарече дури и лек.
Корисни својства на кафето
Кафето го намалува нивото на хепаталните ензими и го забавува оштетувањето на ткиво на црниот дроб. На пациенти со хепатит Ц се препорачува да пијат кафе за да не напредува болеста. Ова се однесува не само за обичното кафе, но и за безкофеинското! Единствениот производ кој не треба да се консумира е нес кафе – тоа, за жал, не носи никакви бенефиции.
Националниот институт за рак (Мериленд, САД) спроведе студија чии резултати покажаа дека кафето го забавува растот на клетките и ја намалува брзината на напредокот на цироза на црниот дроб предизвикана од хепатит Ц.
Пониски нивоа на инсулин и послабо изразен степен на дебелината на црниот дроб се откриени кај сите пациенти кои консумирале кафе во доволно количество. Експериментот се одвивал во текот на речиси четири години. Тоа не е сè! Кафето е корисно не само за црниот дроб. Тоа содржи исто високо количество антиоксиданси како овошјето и зеленчукот! Ако се плашите да не фатите некаква инфекција во есенскиот период кој е сиромашен на витамини, пијте кафе почесто.
Кафето има антиинфламаторно дејство и го спречува развојот на инфекцијата. Кафето го намалува нивото на шеќерот во крвта, па луѓето кои редовно се оддаваат на задоволството од овој пијалок, се штитат од дијабетес од втор тип. Се разбира, не се препорачува да се комбинира кафе со мрсни и слатки производи, така само ќе предизвикате скок во нивото на шеќерот во крвта. Подобро е да испиете чаша кафе со млеко или да додадете на вашата омилена напивка благи закуски како ореви и суво овошје.
Пијте по три чаши кафе на ден и ќе направите инвестиција во среќна старост! Кафето го спречува и развојот на Алцхајмерова болест со 65%. Старечката деменција нема да ве заплашува, а мозокот ќе работи беспрекорно дури и кога ќе бидете постари!Корисните својства на кафето се прилично необични. Таков пример е ефектот на кафето врз црниот дроб. Црниот дроб и кафето секогаш биле антагонисти.

loading...