Еве ШТО ТРЕБА да направите денес со децата ако врне дожд!

Верниците денеска го слават светецот Сисое. Верниците овој светец го почитуваат бидејќи е заштитник на децата.Многу мајки постат седум дена пред овој празник за да се причестат, а се верува дека децата така ќе бидат здрави и дека цел живот ќе ги прати среќа.
Ако на светиот Сисое паѓа дожд, треба да ги пуштите децата да истрчат надвор и добро да се намократ. Во некои краишта се верувало дека таа вода светецот ја испраќа од небото за нив и дека таа најдобро и најздраво ќе пораснат. 
Исто така на овој свет ден треба да запалите свеќа според нардоните верувања тоа се прави за  да ви „тргне во животот“.Многу мајки постат седум дена пред овој празник за да се причестат, а се верува дека децата така ќе бидат здрави и дека цел живот ќе ги прати среќа

Пронајдете не на следниве мрежи: