Еве што треба да знаете за сојата…

Loading...

Постојат многу заблуди во врска со здравствените придобивки од соја, затоа време е да ја дознаете вистината- Сојата го зголемува нивото на токсичност во вашиот организам 
Сојните растенија, при одгледувањето се прскаат со хемикалии, кои содржат високо количество на пестициди и придонесуваат за  поголемо токсично оптоварување во организмот. Обработката на алуминиум од сојните продукти, може да ги оштети бубрезите и нервниот систем, исто така произведува „lysinoalanine„, кои можат да предизвикаат оштетување на бубрезите, и нитрозамини, кои се канцерогени.- Сојата може да предизвика хипотироидизам
Сојата содржи „goitrogens“, соединенија кои можат да доведат до хипотироидизам и го зголемуваат ризикот од рак на тироидната жлезда. Овие соединенија се поврзани со автоимуни заболувања на тироидната жлезда кај луѓето кои се хранеле со млеко од соја како бебиња. Сојата предизвикува инхибиција на тироидната пероксидаза, односно на ензимот кој е од суштинско значење за синтеза на Т3 и Т4 хормони. Непосакуваните ефекти од ова заболување вклучуваат дебелина, низок крвен притисок, намалување на нивото на сила и забавеност.

– Сојата ја блокира минералната апсорпција 
Сојата има висока содржина на антиоксидантини соединенија, за кои е познато дека ја инхибираат апсорпцијата на двете макро-минерали (како што се калциумот и магнезиумот) и минерали (како што се железото и цинкот). Не постои начин да се намали содржината на фитатната киселина на соја од 'ртење, натопување или со бавно готвење.- Сојата е поврзана со невротоксичност 
Производите, односно бебешката храна која е наменета за новороденчињта содржат 80 посто повеќе манган од мајчиното млеко, а преголемата содржина на манган е поврзано со невротоксичност.- Сојата го зголемува кардиоваскуларниот стрес
Хемаглутининот е составен дел од сојата. Ова соединение е познато по тоа што создава  агрегат од црвените крвни зрнца, и тие се врзуваат заедно во поголема маса. Агрегацијата го намалува протокот на течението на крвта и го зголемува кардиоваскуларниот стрес.
После ова размислете убаво дали ќе јадете соја!- Сојата го зголемува нивото на токсичност во вашиот организам 
Сојните растенија, при одгледувањето се прскаат

loading...
Loading...