Еве зошто МОРА да јадете кога пиете алкохол!

Loading...

Конзумацијата на алкохол го прати зајакнувањето на апетитот сугерираат експериментите на британски научници спроведени на глувци.Истражувачите од Френсис Крик инстутот утврдија дека по конзумацијата на алкохол доаѓа до активација на сигналите во мозокот, кои организмот го поттикнуваат на внесот  на храна.
Алкохолот доведува до зголемено делување на АГРП невронот,познати по тоа што се активираат кога во организмот недостасува храна.
Научниот магазин „Nature Communications„ пишува дека овие налози се применливи и на луѓе.
Со оглед на тоа дека алкохолот е значаен извор на калории,истражувачите веруваат дека нивните налози ќе помогнат во контролата на проблемот кој што расте – здебелување.Истражувачите од Френсис Крик инстутот утврдија дека по конзумацијата на алкохол доаѓа до активација на сигналите во мозокот, кои организмот го пот

loading...