Европската унија бара формирање на нова Југославија

Loading...

Формирањето на таканаречена „Балканска шесторка“ која ќе ја преставува новата Југославија е дефинитивно добра идеја и треба што е можно поскоро да се имплементира, оценуваат претставници на опозициските партии во Црна Гора, а пренесуваат балакнските медиуми. Идејата за поврзување на земјите од Западен Балкан , кој беше претставен на јавноста на министерот Лукшиќ за првпат беше заинтригиран од парламентот и пратениците на Партијата на Социјалистичката народна партија во Црна Гора.
Тој беше еден од првите пратеници во парламентот кој го постави прашањето дали формирањето на G6 (Балканската шесторка) е навистина можност да соработуваат земјите или е само една пропаганда.
„Имам целосено чувство дека идејата дошла од ЕУ , таа е можеби претставена и од Црна Гора, но останатите балкански земји со сигурност не биле големи иницијатори“, вели Лукшиќ. 

Бенефициите од оваа „нова Југославија“ се пред се од политичка природа, но има и задни економски бенефиции кои може само да ја зајакнат економијата во регионот и да ја пробијат оваа област во Европа. Покрај тоа, овој дел од Балканот ќе зајакне политички и ќе може да се спротиставува и преговара со високите политички сили во Европа и светот, посочуваат некои од српските експерти. 
Еден од политичарите во Црна Гора, Коца Павловиќ вели дека ова набрзо може да стане реалност бидејќи ја има целосната поддршка од ЕУ.  
„Оваа идеја е лесно остварлива, бидејќи тоа ја има поддршката од Брисел, и секоја од земјите што го сочинуваат G6 го прогласи за членство ЕУ како врвна цел. Оваа иницијатива треба веднаш да влезе во собраниска расправа“, рече Павловиќ и додаде дека спроведувањето на оваа иницијатива не зависи само од Црна Гора , но и од други земји во регионот.Идејата за поврзување на земјите од Западен Балкан , кој беше претставен на јавноста на министерот Лукшиќ за првпат беше заинтригиран од парламенто

loading...
Loading...