Филип Петровски за актуелната ситуација во Бутел: Двоглавиот орел, темелите на осветениот крст и Оливер Спасовски

Loading...

Директорот на Државниот Архив на Република Македонија, д-р Филип Петровски вечерва гостува во емисија на ТВ Нова заедно со поранешниот пратеник од ПДП, Исмет Рамадани.Тема на дебатата во емисијата се меѓуетничките односи и меѓународната заедница, а можеме да слушнеме и расправии околу орлите, крстот во Бутел, Оливер Спасовски и сл.
Филип Петровски и Имет Рамадани своевремено беа колеги и досега многупати биле во заеднички разговри и дебати.
Актуелната ситуација во Бутел е една од темата која уште на почетокот на разговорот се наметна. Филип Петровски истакна дека градоначалникот на Бутел не ги почитува законите со тоа што постави двоглав орел и карта од Голема Албанија што притоа е дивоградба без да има никаков проблем. Со тоа градоначалникот сакаше да покаже дека му е поважна некоја друга држава ,а тоа ги дигна тензиите кај граѓаните и ниеден Македонец не може да прифати, да постои тој двоглав орел кој е дивоградба, а да има протести и немири за темелите на осветениот крст. Петровски истакна дека тој крст не ги дели луѓето на Албанци  и Македонци туку претставува еден верски израз, како што тоа претставува и џамијата која е исто дивоградба и која ја изгради истиот градоначалник.
Сето ова што се случува не се добри меѓуетнички односи и тоа не само во Бутел, туку и за односите низ цела Македонија. И покрај сето тоа полицијата ги спречува Македонците да дојдат до крстот, а не го спречија создавањето на конфликт што е многу опасно за државата. 
Оливер Спасовски ја сведе полицијата на невладина организација – истакна Филип Петровски. 
Ако веќе странците одлучиле да се мешаат општо  за работите кои се случуваат  во државата треба да се помешаат и за двоглавиот орел и за крстот. Хојт денес беше тука, требаше да ги адресира и овие прашања.
Странците радикално се мешаат и и одмагаат на Македонија.
Дебатата продолжи во насока на Јавното обвинителство од кое Катица Јанева направи вистински ЦИРКУС -Погледнете ТУКАТема на дебатата во емисијата се меѓуетничките односи и меѓународната заедница, а можеме да слушнеме и расправии околу орлите, крстот во Бутел, Оли

loading...