Фондацијата на Бил Гејтс ја даде најголемата донација за борбата против Ебола

Loading...

Фондацијата “Бил и Мелинда Гејтс” обезбеди 50 милиони долари за борбата против епидемијата на вирусот Ебола која беснее во Западна Африка, и сака исто така да даде свој придонес во истражувањето на лекови и вакцини.Средствата кои се обезбедуваат веднаш достапни на агенциите на ОН и на меѓународни организации “, за да можат да ги купат материјалите од кои има сериозен недостиг и да ги забрзаат најитните активности во погодените земји”, соопшти фондацијата на ко-основачот на Мајкрософт во коминике.
Таа планира да учествува во борбата против вирусот Ебола и на друг фронт, тој на истражувањето кое се работи со државни и приватни партнери, “за да се забрза создавањето на лекови, вакцини и дијагностика, кои ќе бидат ефикасни за оздравување на пациентите и за спречување на ширењето на болеста “.
Досега фондацијата има обезбедено над 10 милиони долари за оваа кауза – 5 милиони за Светската здравствена организација за нејзината неодложна активност, 5 милиони за американска организација поврзана со УНИЦЕФ, и 2 милиони за Федералните центри за контрола и превенција на болести во САД.Средствата кои се обезбедуваат веднаш достапни на агенциите на ОН и на меѓународни организации “, за да можат да ги купат материјалите од кои

loading...
Loading...