Фото: Кои се едни од најчудните болести во историјата?

Loading...

Има ретки и чудни болести за кои најверојатно не сте ни слушнале, но сепак постојат иако изгледаат како фиктивни.1. Моргелонова болест

Четиринаесет илјади луѓе низ светот патат од оваа болест. Се појавуваат симптоми од кои растат црни, црвени и сини влакна кои излегуваат од кожата и создаваат чувство на скокоткање. Болеста е придружена и со лошење, губење на меморијата и болка во екстремитетите. Нејзиното име потекнува од областа во која прв пат се појавила во Франција, каде убила неколку деца откако им пораснале црни влакна на кожата во 17-тиот век.
2. Прогерија

Позната е и како предвремено стареење. Лицата заболени од оваа болест изгледаат како да се старци, а всушност можат да бидат и деца. Болеста ужасно влијае на изгледот на заболените – тие имаат мали глави, големи очи и косата брзо им опаѓа. Болеста најчесто завршува со смрт на пациентите на многу рана возраст.
3. Болест која предизвикува чувствителност на вода

Проценето е дека има 30 случаи на пациенти кои патат од оваа болест. Резултира со хормонално пореметување кое им се случува на жените после пораѓај. Предизвикува сериозно чешање и болки во зглобовите при капење или дури и при пиење на водата.
Повеќе на mkd-news.com1. Моргелонова болест

loading...
Loading...