Фото: Пронајден е нов дел од човечкото тело

Loading...

Двајца белгиски хирурзи откриле потполно нов дел од телото, кој до ден денес не беше познат на медицината и е вистинско изненадување за многумина ширум светот. Станува збор за лигамент во човечкото колено кој има голема улога кај пациентите кои се подложуваат на повреди на лигаментите во коленото и не успеваат да се опорават целосно ниту после оперативниот зафат или третман.
Белгиските хирурзи Стивен Клес и Џонатан Болеманс, извршиле дисекција на 41 човечки труп, и откриле добро дефинирана лигаментна структура којашто ги поврзува бедрената коска и потоленичната коска кај 40 од лешовите.

Истражувањето било направено врз основа на мислењето на францускиот хирург Фердинанд Сегон кој во 1879 година напишал труд за тоа дека можеби во предниот дел од коленото постои уште еден лигамент.
Клес и Болеманс своето истражување го претставиле во „Journal of Anatomy“ а лигаментот е наречен антеролатерален лигамент.Станува збор за лигамент во човечкото колено кој има голема улога кај пациентите кои се подложуваат на повреди на лигаментите во коленото и не успе

loading...
Loading...