Фото: Запознајте го најуникатниот претседател во светот!

Loading...

Во светот на парите и моќта не можете да барате ништо друго.Речиси секој политичар или претседател ја следи истата шема на однесување, зборување, акции и посветеност.
Но, има една личност која е сосема различна од секој друг владетел во светот, единствен во својот стил и своите постапки. Како тоа?

Jose Mujica е претседател на Уругвај во последните 4 години. Тој заработува 144.000 долари годишно како претседател, но 90 % од неговата плата одат во хуманитарни цели !

 

 Зошто е сето ова ?
Хозе е роден во 1935 година и бил дете на сиромашни имигранти. Тој го загубил својот татко на возраст од 5 години. Кога тој наполнил 25 години, се приклучил на герилското движење наречено Tupamaros . Ова искуство му донело само болка. Хозе бил затворен 4 пати, и бил застрелан 6 пати. Поминал 14 години во затвор и ја достигнал својата најниската точка во неговиот живот.

 
Десет години откако тој бил ослободен , тој се вклучил во политиката и бил избран за сенатор 5 години подоцна. Во 2009 година победил на претседателските избори и станал претседател на Uruguay.

Поради неговиот тежок и напорен живот, Хозе ја донира неговата плата, живее со неговата сопруга во предградијата на Монтевидео и го користи јавниот превоз или ја вози својата буба . На нивната мала фарма, тие се посветиле на одгледување цвеќиња, со цел да ги продадат и да заработат за живот.

Ова е вистински претседател, инспиративна и благодарна личност кој служи како поука дека без разлика каква положба имате, човештвото секогаш треба да биде вашиот приоритет.

И запомнете, среќата е во вашето срце, а не во вашиот џеб!Речиси секој политичар или претседател ја следи истата шема на однесување, зборување, акции и посветеност.
Но, има една личност која е сосе

loading...
Loading...