Фото:Сто тони лешеви на пцовисани животни од БиХ запалени!

Директорот на Управата за ветерина на Србија Дејан Бугариски, потврди дека досега во Србија во печки се спалени сто тони мрши на крупна стока, која со специјални возила е превезена од Босна и Херцеговина…Стоката, која нема да биде пренесена во Србија, ќе биде спалена во длабоки јами. Меѓутоа, Бугариски нагласува дека тоа е крајна мерка по која треба да се посегне, но дека во вонредни состојби е оправдана.
– Спалувањето животни се применува кога нема други мерки. Постојат услови кои овозможуваат лешевите да се закопаат, но тоа мора да биде направено подалеку од населби и спалување во јами подлабоки од еден метар. Кога е во прашање пцовисаната стока, кај нас ситуацијата е загрижувачка, но имам впечаток дека во БиХ е многу посериозна, рече тој.
Бугариски тврди дека за граѓаните поголема опасност од угинатата стока претставуваат застоените бари.
Ветеринарни експерти во БиХ предупредија уште во четвртокот дека преостанало уште малку време за отстранување на лешевите на животните пцовисани во поплавите. Нагласија дека животинските трупови мора да се згрижат најдоцна 72 часа од пцивисувањето, во спротивно се заканува избивање зарази.Стоката, која нема да биде пренесена во Србија, ќе биде спалена во длабоки јами. Меѓутоа, Бугариски нагласува дека тоа е крајна мерка по која

Пронајдете не на следниве мрежи: