Фрчковски ја обелодени стратегијата на СДСМ: Затворање на факултети, бркање на професори, распуштање на судство…

Loading...

Љубомир Фрчковски од Социјалндемократскиот сојуз вчера истакна дека доколку СДСМ дојде на власт она што треба да се направи се две важни работи.Прво да се распушти судството и да се извркаат постојните судии. Новите судии да ги бираат странскиот фактор колку и тоа да изгледа како Македонија да ја губи својата сувереност и протекторат.
-Веројатно новата Влада јас мислам дека ќе биде опозциона целосно со сите албански партии внатре. Мислам дека ни претстои реизбор на судовите, значи мора да се изведе операција, за која е потребно голема мобилизација на генерален реизбор во која треба да бидат вклучени странците, во  овој момент ние мораме да ги вклучиме странците во изборот. Тоа изгледа како протекторат, изгледа како темата на суверенитет, нека расправаат штосакаат, изјави Фрчковски.
Потоа тој додаде дека потребно е да се укинат сите факултети кој што се дисперзирани по градовите без оглед на тоа колку студенти би останале без образование и без оглед на тоа то професори и наставен кадар би останал без работа.
Фрчковски арогантно и навредливо нагласи дека владата на ВМРО-ДПМНЕ отворила факултети во секое село.

-Образованието е жестоко нападнато, веројатно како и во Албанија ќе се случи, укинување на едно 50-тина факултети од таа државна мрежа на факултетипоситесела. Тој пазар и структурата на нивото на студирање да се стегне , а тоа е жестока операција. Знаете штоз начи да укинте 35 факултета? Ајде студентите некако ќе се присоберат во транзиција, ама имате луѓе кои ќе останатнаулица, изјави Фрчковски.
Дека рестриктивната политика не е став само на Фрчковски, туку дека се работи за политика на СДСМ говори и изјавата на Никола Поповски поранешен министер за финансии од СДСМ кој изјави дека доколку СДСМ формира влада ќе ги намали пензиите и платите.

-Да речеме потенцијални жртви во реформите ќе бидеј авната администрација, на еден или надруг начин, можеби никого нема да засегне на директен начин премногу, но вкупната потрошувачка за плати во јавната администрација мора да сесмали. Дали ќе се смалуваат платите или нема да растат веќе или ќе сесмали бројот на вработени или дветезаедно, ќе има одреденижртви. Други можни жртви се пензионерите кои допрва ќедојдат, кои со самото нивно пензионирање ќе имаат перспектива врз идните 20-30 години колку ќе живеат во просек, намалени пензиски примања и сега сите тие жртви заедно кога ќе треба да гисоберете, ќе треба некој или сите ние помалку да ги стегаме забите за да создадеме платформа за поголемуспех.. Сите сме свесни дека во последните 7-8 годинини во то на реалните пензии драстично се зголеми наднивото на реалнитеплати. Тие и едните и другите стануваат не доволни за живот, но едните многу брзо отидоа напред, отколку другите и сега тоа е малку дебаланс и ќе треба да се намали тој дебаланс и пак ќе има жртви, вели Поповски.Прво да се распушти судството и да се извркаат постојните судии. Новите судии да ги бираат странскиот фактор колку и тоа да изгледа како Македонија

loading...