Фрлете ги таблетите: Бананата е лекот за се!

Loading...

Три врсти на шеќер и многу влакна се причините поради кои бананите отскокнуваат од корпата на брзопотезните извори на енергија.Освен хранливите вредности докажана е и нејзината моќ во тргањето на бројните тежини кај кои инаку најчесто ги избегнуваме лековите.
1. Надуеност
Бананите содржат пектин кои го убрзува и поттикнува исфрлањето на токсините и тешките метали од телото. Освен тоа нивното делување е пробиотско и делува на стимулирањето на работата на цревата. Сите овие фактори ја поттикнуваат работата и ја намалуваат науденоста, додека влакната од меканиот плод „ги буди“ цревата.
2. Стрес
Го нарекуваат болест на модерното време бидејќи непрестојано остава големи последици на нашето здравје, стресот го убрзува метаболизамот при што паѓа нивото на калиум во организамот. Рамнотежата е возможно да се воспостави со помош на една банана која во себе содржи доволно калиум кој помага за нормализираното отчукување на срцето и ги регулира оптималните количини на вода во телото.

Крвен притисок
Познато е големото внесување на натриум, а малото внесување на калиум кој го предизвикува бананата. Секое утро се препорачува да изедете по една банана која притисокот ќе го одржува на дозволената граница.
4. ПМС
Бананите изобилуваат со витамин Б6 кој поволно влијае на нивото на глукоза, а докажано е и дека моќта на  групата Б кај ПМС-от успешно го лекува проблемот на болните со промена на расположението и собирање на вода во телото.
5. Депресија
Состојката на бананата е триотофан, аминокиселина која ги отпушта серотините попознати како хормони на среќа. Имено, само една банана е доволна да нивото на серотин отскокнува и се појави чувство на смиреност и задоволство.
 Освен хранливите вредности докажана е и нејзината моќ во тргањето на бројните тежини кај кои инаку најчесто ги избегнуваме лековите.

loading...
Loading...