Германците предупредуваат: „Најдовме канцерогени состојки во познатите чоколатца“

Loading...

Организацијата  за заштита на потрошувачи во Германија во  неколку видови чоколатца, меѓу кои се и оние на Киндер Риегел, пронашла канцерогени супстанци и  бара нивно повлекување од полиците во продавниците.Тестирањето кое во Германија  го спровела организацијата за заштита на потрошувачи Фудвоч покажало дека Киндер чоколадите и  уште други  два  бренда се позитивни на канцерогени супстанци.
Поточно, се работи  за производот Ферер на Киндер Риегел, Fioretto Nougat Minis и Sun Rice Classic Schokohappen кои се контаминирани со таканаречени ароматски минерални масла и заситени минерални масла.

Затоа Фудвач бара да се повлечат овие производи од продажба.
„Производителите се одговорни за големото занемарување. Наместо да го повлечат производот од полици  и да ги предупредат купувачите, тврдат  дека се е легално“, изјавил Џон Хег  од Фудвоч.
Во Фудвоч  тестирале повеќе од
 Различни видови чипс, грицки и чоколада и пронашле спорно масло  кое може да предизвика долгорочна штета  и  да биде ризично кога се работи  за мали  деца.
„не постојат  прифатливи нивоа на минерални масла кои  можат  да се наоѓаат во храната и  да се конзумираат“, изјавил Хег.
 Киндер Риегел, кој  е еден од најпродаваните чоколадни брендови во  Германија, имал најлоши резултати на испитувањето.Тестирањето кое во Германија  го спровела организацијата за заштита на потрошувачи Фудвоч покажало дека Киндер чоколадите и  уште други&n

loading...