Германија е првата европска земја која ќе овозможи „неодреден“ пол!

Loading...

Германија е прва европска земја која ќе им дозволи на децата родени со карактеристики и од двата пола да се регистрираат како „неодреден пол“.На родителите ќе им биде овозможено, во изводот на раѓање, ќе има празно поле за ознака на полот, каде ќе може да се регистрира каков пол е новороденото дете. Промената беше воведена со цел да се намали притисокот кај родителите кај кои е неопходна операција на половите органи кај нивните бебиња. „Ова ќе биде прв пат законот да признае дека постојат луѓе кои не си ни момче ни девојче, или се двете, па не се поклопуваат во традиционалната права категорија“, изјавила Констанца Плет, професорка по право на Универзитетот во Бремен.
Иако законот во петок стапи во сила, сеуште постојат прашања како ќе изгледа животот без законското одредување на полот.

„Во германските пасоши во кои сега стои поле за ознака „М“ за мажи и „Ф“ за жени, во најскоро ќе биде ставена и ознака „Х“, изјавил портпаролот на германското Министерство за внатрешни работи.
Министерството вели дека законот е наменет за родителите на доенчињата и не решава сложени проблеми кај лица, во што се вклучени браковите и граѓанските партнерства.
ЛГБТ заедницата ја загрижува тоа, како децата ставени надвор од категоријата при раѓањето, ќе функционираат нормално во животот.
„Постојат одвоени спортски активности за момчиња и девојчиња и многу такви работи. Законот тоа не го менува. Сеуште не создава простор на „недефинираните“ луѓе да се изјаснат што се.“, кажа Силван Агиус, директор на ILGA-Европа организацијата која е главна за сите ЛГБТ организации.
Експертите проценуваат дека на секои 1500 до 2000 деца, се раѓа едно со неодреден пол.На родителите ќе им биде овозможено, во изводот на раѓање, ќе има празно поле за ознака на полот, каде ќе може да се регистрира каков пол е новород

loading...
Loading...