Ги победи прогнозите дека ќе умре: „Конечно сум среќен“

Loading...

Бразилецот Клаудио (37), од раѓањето има редок синдром. Лекарите не му давале никакви шанси, но тој сепак успеа… Со својот говор мотивираше многу луѓе.„Ми рекоа да не го хранам, бидејќи брзо ќе умре“, се присетува Марија Хозе Виеира де Оливеира од Бразил.
Нејзиниот син Клаудио се родил со редок синдром – конгенитална артрогрипоза. Вратот му е свртен наопаку, деформирани му се нозете, а рацете готово му се бескорисни.
Но, тој не се предал. Денес има 37 години и е успешен човек.
Завршил училиште за книговодители и одреден период се занимавал со таа струка, но подоцна станал мотивациски говорник.

„Секогаш ме прашуваат дали гледам наопаку. Не, гледам нормално“, се смее Бразилецот кој научил како да биде самостоен.
Тој пишува така што го држи моливот со устата, ги употребува телефонот и компјутерот со устата, а има и специјални чевли со кои може да оди.
„Ми рекоа да не го хранам, бидејќи брзо ќе умре“, се присетува Марија Хозе Виеира де Оливеира од Бразил.
Нејзиниот син Клаудио

loading...
Loading...