Ги знаете ли најчестите причинители за акни?

Loading...

И покрај редовното чистење и грижа за лицето, сепак се појавуваат акни. Со цел да се реши овој секогаш присутен проблем, направено е истражување за да се утврдат кои се најчестите причинители за акните.Хормоните се една од главните причини за појава на акните. Хормонот андроген ги поттикнува лојните жлезди кои го произведуваат себумот, причинител за појава на акните.
Слатката и пржената храна исто така предизвикуваат појава на акни. Лековите кои содржат литиум, бром, стероиди исто така се големи причинители.
Козметиката може да предизвика појава на акни. Масната козметика ги затвара порите и не и дозволува на кожата да дише, при што се појавуваат акни.

 
Оралните контрацептиви кои жените ги внесуваат, предизвикуваат хормонално пореметување кое се одразува на кожата.
Животната средина исто така има ефект врз убавината на кожата, а тука спаѓаат загадениот воздух, сонцето, влажноста на воздухот. Генетската предиспозиција игра силна улога, при што појавата на акни може да е наследна.Хормоните се една од главните причини за појава на акните. Хормонот андроген ги поттикнува лојните жлезди кои го произведуваат себумот, причинител

loading...
Loading...