Глечерите на Антартикот се топат 77% побрзо одошто пред 40 години

Loading...

Проучуваните глечери на западниот дел на Антартикот забрзано се топат.Глечерите Пајн, Твејтс, Хејнс, Смит, Колер и Поуп испуштаат се повеќе мраз во Админдсеновото Море. Овој мраз е заслужен за подигањето на нивотот на водата за 10%.
Овие глечери испуштаат толку мраз во морето колку што цел Гренланд испушта годишно.

 
Само Пајн глечерот се топи дури 75% побрзо одошто пред 40 години. Научниците предупредуваат дека наскоро овие глечери може сосем да се стопат и да предизвикаат пораст на морското ниво.
Според нив, топењето на глечерите е резултат на глобалното затоплување и зголемената температура на водите во океаните.Глечерите Пајн, Твејтс, Хејнс, Смит, Колер и Поуп испуштаат се повеќе мраз во Админдсеновото Море. Овој мраз е заслужен за подигањето на нивотот на

loading...
Loading...