Го јадете секој ден а од него можете да умрете!

Loading...

Натриумот е хемиски елемент кој е застапен во млекото, солта, месните производи, лебот, целерот.. а неговото зголемено внесување го зголемува крвниот притисок кој може да доведе до кардиоваскуларни проблеми како срцев или мозочен удар.Научниците од Универзитетот во Медфорд , предводени од Др. Даријус Мозафаријан, ги објавиле резултатите од најновото истражување кои покажале дека зголеменото внесување на натриум може да предизвика смрт.
Поради тоа, Светската здравствена организација им препорачува на возрасните личности максимум два грама натриум дневно, бидејќи во просек секоја десетта личност починала поради кардиоваскуларни заболувања.
Нивното истражување покажало дека просечното внесување на натриум кај возрасните личности бил 3,95 грама, што е скоро дупло повеќе од препорачаната мера.
За да ги добијат релевантните податоци, научниците анализирале и податоци добиени од вкупно 205 истражувања за темата на внесување на натриумот во организмот, па така покриле и околу 75 отсто од возрасната популација на целиот свет.Научниците од Универзитетот во Медфорд , предводени од Др. Даријус Мозафаријан, ги објавиле резултатите од најновото истражување кои покажале дека

loading...
Loading...