ГОЛЕМА ТРАГЕДИЈА: Ручал со семејството, а потоа…

Татко на 3 деца си го одземал животот во контроверзната швајцарска клиника Дигнитас откако му е дијагностициран тумор на половината. Спортистот Џефреј Спектор се согласи на потпомогнато самоубиство без благослов од семејството и со фактот што неговата болест до последниот момент воопшто не била смртоносна. Спектор се плашел дека туморот ќе предизвика неподвижност, но бил свесен дека својата одлука ја донел и премногу брзо.
„Знам дека заминувам прерано, но ве молам не судете ми. Моето семејство не се согласува, но мислам дека мојата одлука е добра за сите нив“, рекол 54-годишниот Спектор во интервју кое го дал неколку часа пред самоубиството.
Неговата сопруга Елајн силно се противела на ваквата негова одлука, така што до последен момент се обидувала да го разубеди да оди во Швајцарија од родната Англија. Успешниот бизнисмен пред заминувањето на клиниката ручал со својата сопруга која го следела долги 23 години, и со ќерките Кортни, Кели и Камрин…

 

Еутаназија или убиство од милосрдие е легално само во Холандија, Германија, Јапонија и некои американски држави.
На клиниката Дигнитас секое потпомогнато убиство се снима од правна причина, за во случај на тужба да се докаже дека тие не ја предизвикале смртта. Спортистот Џефреј Спектор се согласи на потпомогнато самоубиство без благослов од семејството и со фактот што неговата болест до последниот момент

Пронајдете не на следниве мрежи: