Google се сеќава што сте правеле со години: Еве како да ги избришете сите траги од вашите пребарувања

Google може да ги чува вашите пребарувања и други активности со години, но на страницата „Моја активност“ можете да ги проверите и избришете тие податоци.

Google  може да складира податоци за вашите пребарувања на интернет и други активности со години, ако се вклучени соодветните поставки.

Многу корисници дури и не се свесни колку информации остануваат поврзани со нивната сметка, но постои лесен начин да проверат што е зачувано и да ги отстранат податоците што повеќе не ги сакаат.

Каде може да се види што Google памти?

Историјата на активностите на Google може да се најде на страницата „Моја активност“. Таму можете да ги прегледате претходните пребарувања, посетената содржина и другите активности на услугите на Google, во зависност од поставките на вашата сметка.

За да ги проверите вашите податоци, одете на myactivity.google.com и најавете се на вашата сметка на Google. На оваа страница можете да видите што е зачувано и да управувате со вашите поставки за приватност.

Како да ја избришам старата историја?

Ако сакате да ги отстраните претходните пребарувања, отворете ја „Моја активност“ и пронајдете ја опцијата „Избриши“.

Google ви овозможува да избришете активност за последниот час, последниот ден, одреден временски период или целата достапна историја во избраната категорија.

Корисниците на Android телефони можат да пристапат до историјата преку апликацијата Google. Треба да допрат на фотографијата на профилот, да изберат „Историја на пребарување“ и да ги отворат опциите за управување со податоци.

 

Вклучете автоматско бришење на стари податоци

Google нуди опција за автоматско отстранување на одредени активности по три, 18 или 36 месеци, во зависност од категоријата.

Можете да ја најдете опцијата во поставките на страницата „Моја активност“. Изберете ја соодветната категорија на активност, пронајдете го автоматското бришење и наведете колку долго сакате да се чуваат податоците.

Имајте предвид дека оваа поставка може да не се применува автоматски на сите услуги на Google. YouTube, Google Maps и другите услуги може да имаат посебни контроли.

Исклучи зачувување на нови пребарувања

Ако не сакате Google да снима одредени активности во иднина, пронајдете ја опцијата „Активност на веб и апликации“ и исклучете ја.

Важно е да знаете дека запирањето на идното складирање не е исто како и бришењето на претходните податоци. Ако сакате да ја отстраните и постоечката историја, проверете дали опцијата „Исклучи и избриши активност“ ви е достапна.

Бришењето на историјата на Google не е исто што и бришењето податоци од Chrome

Постои уште една важна разлика што многу корисници ја превидуваат. Google My Activity ги складира активностите поврзани со сметката, додека Chrome може одделно да ги запомни посетените веб-страници и другите податоци за прелистување.

Затоа, ако сакате да ја отстраните историјата и од Chrome, треба да го отворите менито во прелистувачот, да ја пронајдете опцијата за бришење на податоците од прелистувањето и да означите што сакате да отстраните.

Дури и инкогнито режимот не гарантира целосна анонимност. Иако активностите од него не се чуваат во сметката на Google на вообичаен начин, интернет-провајдерите и посетените веб-страници сè уште можат да обработуваат одредени податоци.

Доколку сакате поголема контрола врз вашата приватност, посетете ја страницата myactivity.google.com, проверете што Google складира за вашите активности и отстранете ги податоците што повеќе не ги сакате во вашата сметка.
The post Google се сеќава што сте правеле со години: Еве како да ги избришете сите траги од вашите пребарувања appeared first on Во Центар.

Пронајдете не на следниве мрежи: