Граѓаните не ја поддржуваат Тиранската платформа, рејтингот на СДСМ паѓа

Loading...

Тиранската платформа наиде на осуда меѓу граѓаните. СДСМ ја плаќа цената цената што не ја отфрли Тиранската платформа и што остави отворени врати  за нејзина реализација преку отворање на дебати. Токму затоа на последната анкета спроведена од ИПИС во периодот помеѓу 10 и 13 март се забележува пад на рејтингот на СДСМ во споредба со рејтингот кој партијата го имаше во декември минатата година кога се одржаа парламентарните избори. Резултатите од истата анкета, пак, покажуваат дека кај граѓаните расте довербата во ВМРО-ДПМНЕ и нивниот рејтинг е зголемен.За изборите во декември минатата година рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ според ИПИС бил 25,5 проценти, додека сега изнесува 27,1 процент. СДСМ за предвремените парламентрани избори имале рејтинг од 24,4 проценти, а истиот сега изнесува 21,8 проценти. Кај сите партиите од албанскиот блог се забележува пад на рејтингот.
За ВМРО-ДПМНЕ доколку утре се одржат избори својот глас би го дале 34,3 проценти од етничките Македонци, а за СДСМ 24,3.
 
Намалениот рејтинг на СДСМ и албанските партии се само потврда дека граѓаните не сакаат и не го дале својот глас за постизборна платформа потпишана во соседна земја. Опаѓањето на рејтингот на СДСМ покажува дека граѓаните не се согласни за спроведување во државата за двојазичност, промена на знаме и химна, промена на банкноти и казни.
Со прифаќањето на Тиранската платформа од СДСМ, политичари од Македонија и странство дадоа антимакедонски изјави со што се приклучија на реториката на Зијадин Села, според кого, Македонците не постоеле пред 100 години.
Освен тоа, тој истакна и дека потребите на Албанците не се еден Премиер кој ќе дава заклетва пред знаме и химна кои тој сака да ги смени.За изборите во декември минатата година рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ според ИПИС бил 25,5 проценти, додека сега изнесува 27,1 процент. СДСМ за предвреме

loading...